🙊 SHHHH – her mediteres 🙊

Dong……dong……dong….dooooong……dong, dong, dong!
Lyden fra en fjern klokke vækker mig under det store myggenet. Her er ingen ure, men jeg ved, at klokken er 4.30, når klokken lyder til dagens første meditationssession. Jeg har frivilligt sagt ja til at deltage i et uges meditationsretreat – ingen snak, ingen bøger, ingen musik, ingen ipad, ingen kuglepen, ingen ur, ingen spejl, ingenting udover få basale fornødenheder.

Det er stadig mørkt udenfor og kun et uvenligt lys fra nogle pærer i loftet lyser sovesalen op. Ialt 50 kvinder har indlogeret sig her på Hotel Stilhed. Jeg iklæder mig mine lyserøde bohemebukser, der dækker knæene og en skjorte, der ligeledes dækker skuldrene. Tøjet føles lidt klamt efter natten. Fugten fra junglen, som omkranser meditationscentret har i løbet af natten sneget sig ind gennem de åbentstående vinduer. Tilsyneladende har nakke, skuldre og ryg har endnu ikke tilvænnet sig det hårde træunderlag med en millimetertynd bambusmaatte, som topmadras. Mest af alt minder hver vores 3 kvm. privatliv om en af de fuglekasser, man lavede i sløjd i folkeskolen. Når jeg ligger i kassen omhyllet af myggenettet, er det som at have sin egen lille private rede i den ellers ret offentlige sovesal. På førstedagen har vi fået udleveret tæpper og en hovedpude lavet i træ. Det lader til, at de fleste mig selv inklusive ikke vurderer en oppustelig hovedpude, hættetrøje, toiletrulle eller håndklæde som stridende mod reglementet om “not to sleep in luxourios beds”. Mine varmeste tanker gaar til mine veninder som i fødselsdagsgave gav mig bl.a denne oppustelig hovedpude, som adskillige gange har reddet min nattesøvn paa denne rejse. At munkene rent faktisk sover så spartansk 365 dage om året forklarer meget godt, hvordan de kan klare sig med kun 4 timers søvn i døgnet.

IMG_2181

IMG_2124

IMG_2129

På førstedagen har jeg invilget i at være morgenoplæser på denne 5. dag i retreatet. Assisteret af min lille lygte går jeg gennem mørket de knap 100 trin op til meditationhallen, hvorfra den frodige jungle udgør udsigten på den ene side og havet den anden. Et gul stearinlys forrest i hallen oplyser svagt de lotussiddende skikkelser siddende på hver sin gule meditationspude på gulvet – kvinderne i højre side, mændende i venstre. Barfodet går jeg mod den lille forhøjede platform og tager plads med front mod skikkelserne. På min venstre side ligeledes på en forhøjning har to munke taget plads. De er klædt i orange munkeklæder og alt hår på hovedet er fjernet. På bordet foran mig står et ur. Da klokken slår fem tænder jeg den lille lampe, slår tre gange på klokken, tænder mikrofonen og starter morgenlæsningen.

IMG_2173

IMG_2171

Morgenlæsning er disse omgivelser – i mørket, et fredfyldt øjeblik for mig. Jeg nyder den daglige oplæsning, som omhandler buddhismen og meditation, men i relation til det verdslige liv. Mit skriv “Inner Vigilance” (indre årvågenhed), skrevet af en munk i 60-erne afsluttes således: “Do good, refrain from doing evil, be mindfull. Quite a basic message.”

Jeg slår igen tre gange på klokken, slukker lampen og bevæger mig ned på min gule pude. Til lydene af kvækkende frøer, cikader, kvidrende fugle og geckoer mediteres solen op, som stille og rolig viser livstegn fra sig ude i horisonten.

IMG_2182

Efter 5 kvarters yoga og yderligere en halv times meditation, bevæger vi os i stilhed ned til morgenmad. Først når alle har taget mad, sat sig til rette og vi sammen har oplæst vores foodreflection, kan vi begynde at spise. Udover morgenmad får vi serveret frokost kl.11.30 og te eller varm kakao om aften. Når man lever under disse buddhistiske leveregler, må man ikke indtage fast føde efter kl. 12. De to måltider vi får serveret er vegetariske og på førstedagen er jeg overbevist om, at med min madglæde og appetit, vil sulten være min største udfordring ugen igennem. Det viser sig imidlertid ikke at være noget problem, men når jeg vågner om morgenen ser jeg da frem til morgenmaden 😉 Jo vist.

IMG_2176

IMG_2134

Der er daglige pligter, vi hver især skal gøre efter morgenmaden. Sammen med 3 andre skal jeg feje i meditationshallen. Selvom vi ikke kan tale sammen organiserer vi fejningen. På en mærkelig måde er det afslappende ikke at skulle tale med nogen. Stilheden og monologerne, der spontant opstår inde i mit hoved affinder jeg mig ganske fint med. Dog er jeg ret nysgerrig på hvem de andre er, hvor de er fra og hvor gamle de er. Men mest af alt har jeg lyst til at hilse på de to piger, der sover i hver sin fuglekasse ved siden af mig.

Inden frokost er der dhammatalk – undervisning i buddhismen og meditationsteknik. En af munkens helt klare pointer med meditationen er “BE PATIENT!” (vær tålmodig!). Munken, som underviser ligner til forveksling Walter White fra Breaking Bad i hans periode uden hår. Jeg får billeder i mit hoved af munken der står i campingvognen og koger methamfetamin – “OMB! (Oh my Buddha), billeder i hovedet gå væk! Jeg må ikke lave dårlig karma nu!”

IMG_2172

Når man mediterer forsøger man at cleare sindet. Forsøger at sætte den mentale tankestrøm på stand-by – være tilstede med hvad der nu engang er. Til at opnå denne tilstand bruger man vejrtrækningen som fokus. På den måde får sindet mulighed for at slappe af og lade op. Som når vi ligger os i sofaen med benene op og slapper af i vores krop – en mental morfar, kan man vel godt kalde det. Meditation eller mindfullness er derfor i sin natur en meget simpel teknik, som alle forholdsvis nemt kan kaste sig over og få glæde af. Meditation kan reducere stress, øge livsglæde, skabe følelse af harmoni og balance, give øget velvære i kroppen samt skabe mere nærvær og opmærksomhed. Min egen lille beskrivelse her er på ingen måder fyldestgørende – følgende link forklarer, meget bedre meditation eller mindfullness, som vi kalder det i vesten. http://meditationsguide.dk

IMG_2169

De første par dage kæmper jeg gevaldigt med meditationen. Jeg er langt fra PATIENT, som munken har rådet mig til. Jeg VIL gerne meditere. Jeg VIL gerne kunne fokusere mere end tre vejrtrækninger på mit åndedræt inden jeg enten falder i søvn (forestil jer headbanging i slowmotion) eller tankerne overtager mit sind. Min “monkeymind” som det kaldes i denne sammenhæng, vil meget hellere anlægge krydderurtehave, bage brunsviger og overveje hvilken træsort gulvet mon er lavet af, når nu det kan have så fin en mørkebrun glød. Hvis dagens disciplin hedder dagdrømmeri, så tager jeg helt klart prisen! Gamle minder fra folkeskolen, håndboldtiden og om fremtiden skyder op som paddehatte i mit sind. Når mine tanker rent faktisk når min bevidsthed, forsøger jeg igen at fokusere på åndedrættet, men der går ikke længe inden tankerne igen overtager. Jeg overraskes og forundres over, hvor meget kontrol sindet har over vores tanker – både dem der giver mening og dem der er helt ved siden af. På 3. dagen opgiver jeg mere eller mindre og overgiver mig 100% til mine tanker – det er faktisk blevet ret underholdende med alle de tossetanker. Jeg har på en måde mere eller mindre accepteret mit monkeymind med det resultat, at jeg ikke længere forcerer meditationen. En slags ubevidst tålmodighed, som munken har rådet. På 4 dagen til morgenmeditationen sker der pludselig noget uforudset. Jeg oplever en halv time, hvor tankerne er forduftet, hvorhen ved jeg ikke, men de pusler i hvert fald ikke på samme måde i mit sind og en halv time går med ren fokus på åndedrættet. Efterfølgende er jeg vandvittig afslappet, ikke bare i min krop men helt ind i kernen af min monkeymind 🐒

Resten af dagen og aften går med skiftevis siddende, stående og gående meditation, kun afbrudt af en halv times chanting, hvor vi halvsyngende i kor reciterer buddhistiske skrifter på pali.
Desuden har vi en halv times love-and-kindness meditation, hvor man på skift sender kærlighed og venlighed til sig selv, mennesker der står en nært, folk man ikke holder af samt tilfældige mennesker som f.eks. flaskedrengen i Døgnnetto på Godthåbsvej.

De fysiske rammer i retreatet er meget spartanske også hvad angår toilet og badeforhold. Udenfor toiletdøren hænger følgende opfordring:

IMG_2127

IMG_2175

Jeg er generelt rimelig large ift. at leve primitivt, og gør hvad jeg kan for at indordne mig retreatets regler. Men uanset hvor godt maden smagte, da den endnu havde struktur og fast konsistens, så ligger det mig fjernt på sinde ligefrem at kvitte toiletpapiret.

For at kunne fordybe sig i den intensive meditation foregår retreatet i total stilhed. Ligeledes bør øjenkontakt undgåes. Det forekommer mig overraskende nemt og samtidig befriende at være SÅ stille. Selvom vi ikke er i stand til at kommunikere med hinanden, så opstår der alligevel en form for samhørighed og gruppefællesskab.

IMG_2177

På 6. dag skal vi på tur med munkene. I store jeeps transporteres vi fra retreatet, som ligger oppe i 1500 m. højde, ud til stranden til en munks niece, som for nyligt har mistet sin søn i et trafikuheld. Her mediterer vi til ære for sønnen og sender love-and-kindness til niecen, der efterfølgende meget bevæget og tårevædet takker for vores støtte.

Efter morgenmeditationen den 7. dag takker den ledende munk for vores deltagelse i retreatet. Det sidste stille måltid indtages og retreatet slutter. Eftersom retreatet er 100% gratis, kan man give en donation, således fremtidige deltagere har mulighed for en uges fordybelse i retreat, ligesom de tidligere deltagere via deres donationer har muliggjort denne oplevelse for os. Jeg hilser på mine naboer i sovesalen, på venstre side en russer og på højre en spanier. Desuden tager jeg mit ur på, og ser jeg mig selv i et spejl efter 7 dages afholdenhed. “Tjoo, jeg ligner godt nok, men kinderne er vist svundet lidt i omkreds. Det manglede det bare!”

IMG_2133

Alle er her med vidt forskellig baggrund og nogle er mere dedikeret til det spirituelle liv end andre. Men størstedelen er ligesom jeg nysgerrig på denne verden og er primært kommet for oplevelsens skyld samt muligheden for at udvikle sin meditation.

En vild og anderledes oplevelse jeg for altid vil tænke tilbage på.

Om jeg vil gøre det igen? JA! Men der går nok lige et års tid 😉Det er en enestående mulighed for at hive stikket ud, logge af og fordybe sig i “at være”. Desuden har det været en oplevelse at leve så simpelt i en uge, og få en snæver ide om hvordan munkene rent faktisk lever deres liv. Mit ønske for et fremtidigt retreat, er at kunne gøre det sammen med en, så man efterfølgende kan reflektere og dele sine oplevelser med hinanden.

Vil jeg opfordre andre til at gøre det? JA! Men man skal grundigt overveje inden, hvad man går ind til 🙏 Det er ikke en badeferie!

http://dipabhavan.weebly.com

DAILY SCHEDULE
04.30 Wake up
05.00 Morning Reading
05.15 Sitting meditation
05.45 Yoga / Exercise
07.00 Sitting meditation
07.30 Breakfast & Chores
09.30 Dhamma talk
10.30 Walking or standing meditation
11.00 Sitting meditation
11.30 Lunch & chores
14.00 Meditation instruction and Sitting meditation
15.00 Walking or standing meditation
15.30 Sitting meditation
16.00 Walking or standing meditation
16.30 Chanting & Loving Kindness meditation
17.30 Tea
19.30 Sitting meditation
20.00 Group walking meditation
20.30 Sitting meditation
21.00 Bedtime
21.30 LIGHTS OUT

🙏 LIVE LARGE – TRAVEL LIGHT 🙏

IMG_2130

IMG_2167

Advertisement
Dette indlæg blev udgivet i Thailand og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s